WEEK 1

We zijn deze week gestart met het thema moestuin. We zullen samen op school ook een eigen moestuin oprichten. Als eerst hadden we een gesprek over wat een moestuin is, waar kan je een moestuin hebben,...

Dinsdagnamiddag gingen we meteen aan de slag in onze moestuin. Het stukje grond waar onze moestuin komt stond vol met onkruid, en dat wensen wij niet in onze moestuin! We werkten samen en haalden al het onkruid weg. Zo hadden we twee (kinder) kruiwagens vol met onkruid! 

In de klas was er verschillend aanbod voorzien in het thema. In het winkeltje liggen er neppe groenten en zakjes met zaadjes. Op het rek in de boekenhoek zijn er allerlei verschillende boeken over de moestuin. Ook ligt er nu een zitzak en een dekentje om lekker knus in een boekje te kunnen kijken. We hebben een ontdektafel waar de kleuters de zaadjes van verschillende groenten en fruit kunnen bekijken met een vergrootglas. Mits de kleuters gek zijn op gezelschapspelletjes liggen er nu ook extra spelletjes in de kast zoals; Dobble maar met moestuin prenten, moestuin bingo, een wortelgeheugenspel,...

Woensdag was het buitenspeeldag, we hadden een leuke voormiddag buiten gepland maar het weer zat niet mee. Geen getreur de buitenspeeldag werd een binnenspeeldag! We namen al het nodige materiaal mee naar de turnzaal en vermaakten ons daar.

We gingen van start met het geheimschriftspel. Per twee gingen ze op zoek achter het geheimwoord die ze konden achterhalen door de passende prenten te vinden. De kleuters waren enorm betrokken tijdens het spel. Misschien heeft uw kleuter hier al thuis over verteld of kan hij/zij wel vertellen wat ze moesten doen. 

Na het spel aten we samen ons fruit op en mochten de kleuters even vrij spelen met het materiaal in de turnzaal. Nadien speelden we met de volledige groep nog de spelletjes 1, 2, 3 moestuin! en zakdoekje leggen. Ondanks het slechte weer was het toch een geslaagde dag!

Donderdag startten we de dag met een kringgesprek over zaaien en voorzaaien. Wat zijn de stappen bij het zaaien in de moestuin? Hoe moeten we een plant in de grond zetten?.....

Donderdag hebben we een hele namiddag verder gewerkt in de moestuin. Er was nog redelijk wat onkruid dus die haalden we eerst weg. Vervolgens gingen we aan de slag met het zaaien van de wortels, radijzen en pompoen. Ook hadden we enkele planten die we al in de grond konden zetten, zoals rode en gele snoeptomaten, snoep komkommers, snoep paprika's en aardbeien. We verdeelden de taken en gingen aan de slag. 

Mits ik iedere vrijdag terug naar VIVES moet gaan, hadden we donderdag na het werken in de moestuin nog een terugblikmoment. De kleuters vertelden wat ze deze week het leukste vonden en wat hen is bijgebleven. We tekenden deze zaken vervolgens in het themaboek.

Week één is weeral voorbij gevlogen! Op naar week twee! :)

 

WEEK 2

De tweede week werd gestart met een feestje voor Codey zijn verjaardag!

Na de speeltijd kwam er telkens in groepje kleuters bij mij in de kring en gingen we in gesprek over hoe we onze moestuin moeten verzorgen. Door het warme weer moeten we veel meer water geven zodat de zaadjes en planten niet uitdrogen. Ook is het belangrijk regelmatig het onkruid weg te halen uit de moestuin. Uw kleuter kan u misschien wel nog vertellen waarom we het onkruid weghalen en niet laten staan.

Na de middag verwerkten we de nieuwe leerstof in onze moestuin. We haalden al het onkruid weer weg, gaven voldoende water en ook zagen we dat er jammer genoeg twee plantjes uitgedroogd waren. Dit is natuurlijk iets die je soms wel eens tegen kan komen in de moestuin. Na het verzorgen van de moestuin bleven we nog even buiten en mochten de kleuters vrij spelen.  Codey mocht namelijk 's morgens op het keuzeblad drie zaken kiezen voor zijn verjaardag één van deze drie zaken was buitenspelen.

Dinsdagnamiddag dachten we samen na tijdens het kringgesprek over waarom we een moestuin zouden nemen en wat de voordelen zijn. Het is goed voor de natuur, zo moeten de groenten niet vervoert worden en worden ze niet verpakt. We hebben lekkere gezonde groenten in handbereik, je bent actief bezig,...

In de klas werd er in de bouwhoek een moestuin nagemaakt, op de ontdektafel konden de kleuters naspelen hoe we de zaadjes zaaiden in onze moestuin, op de spreekmuur dachten de kleuters nog eens na over de volgorde van het zaaien in de moestuin en aan de knutseltafel gingen we vooral aan de slag met ons werkje voor Moederdag. Ook hebben we een Ipad in de kring liggen waarmee de kleuters foto's mogen nemen van zaken waar ze trots op zijn of van de andere kleuters die aan het spelen zijn. Vele foto's die u hieronder vindt zijn dan ook gemaakt door de kleuters.

Als afsluiter op dindsdagmiddag speelden we het vliegenmepperspel. Twee kleuters hebben een vliegenmepper, in de kring liggen een aantal afbeeldingen van dingen die bij de moestuin horen. Ik benoem een voorwerp van op één van de afbeeldingen, de kleuters met de vliegenmeppers zoeken zo vlug mogelijk de bijpassende afbeeldingen. Wanneer ze de afbeelding hebben gevonden slaan ze er vlug op met hun vliegenmepper. Op deze manier oefenen we de benamingen en leggen ze de link naar de afbeeldingen. De kleuters waren heel enthousiast tijdens het spel.

Op woensdag gingen Henri en Florence mee met het 2de kleuter naar onze moestuin en mochten ze vertellen over wat we hebben gezaait, geplant, hoe we de moestuin verzorgen, de stappen van het zaaien en waarom we een moestuin kunnen nemen. Als ondersteuning kregen ze de ipad mee met daarop afbeeldingen. Ze deden dit fantastisch goed, ik was heel trots!

Na de speeltijd kwamen we samen in de kring en voerden we een terugblikmoment uit over week twee. De kleuters vertelden wat we tijdens de tweede week allemaal deden en wat ze leuk vonden. Hierbij dachten we na hoe we dit in ons themaboek konden tekenen. 

Vervolgens kwam het 2de kleuter ons halen om van hun zelfgemaakte smoothie te proeven. Met het goeie weer konden we de smoothie buiten in het zonnetje opdrinken. Tijdens dit moment legden we de link naar onze moestuin. We kunnen zelf fruit zaaien in de moestuin om vervolgens een lekkere en gezonde smoothie te maken. 

Tijdens de tweede week oefende we heel vaak het versje voor Moederdag in. Op wonderbaarlijke wijze werden de kleuters het niet beu en werd mij regelmatig gevraagd 'Juf wanneer gaan we nog eens ons versje oefenen?'.

Het is zo een liefdevolle klas en daarbij kunnen de dagelijkse groepsknuffels niet ontbreken! 

Wat vliegt de tijd hier in de klas, week twee zit er al op! 

WEEK 3

Deze week startten we terug met een verjaardag, deze keer vierden we feest voor Florence!

Na de speeltijd kwam er telkens een groepje kinderen in de kring en gingen we samen in gesprek over welke dieren we in de moestuin vinden, of deze dieren gewenst zijn of niet en wat de reden daarvoor is. Sommige dieren zoals de mieren, rupsen, larven,... eten al onze plantjes op en dat vinden we niet fijn! Gelukkig helpen andere dieren zoals de kikkers, egels, lieveheersbeestjes,.. door de ongewenste dieren op te eten. De regenwormen maken hangetjes in de grond die ervoor zorgt dat er voldoende zuurstof in de aarde komt en het water makkelijk naar de wortels van de planten kan. In de klas hadden we dan ook een vaas staan met daarin aarde en enkele regenwormen. Zo konden we zien hoe de regenwormen ondergrondse hangetjes maken.

In de klas werkten we aan de knutseltafel verder aan de Moederdagwerkjes. In de taalhoek lagen er verschillende kaarten met een prent op en daarbij het woord, hierbij was het de bedoeling in de bak met wortelwasknijpers de juiste letters uit te halen en aan het kaartje te hangen. In de wiskundehoek moesten de kleuters de correcte hoeveelheid zaadjes op de aarde prent leggen. In de spreekmuur kwam een nieuwe oefening rond de dieren in de moestuin. En ook konden er telkens twee kleuters het geheimschriftspel buiten op de speelplaats spelen.

Maandagnamiddag voerden we een activiteit uit waarbij we nadachten over woorden die begonnen met de letter M. Wanneer een kleuters iets wist mochten ze hier een tekening van maken in ons themaboek. Vervolgens zochten de kleuters een voorwerp in de klas waar de letter M in voorkomt, waar de letter in het woord stond maakte niet uit. De kleuters verrastten mij enorm met hun voorwerpen!

Dinsdag werkten we volop aan ons Moederdag werkje zodat alle mama's verwend kunnen worden met een cadeautje! Wat dit is blijft nog een verassing tot zondag! Ook oefenden we geregeld ons Moederdag versje in.

Op woensdag brachten we met met de kleuterklassen de hoeken naar buiten. Zo konden ze eens samen spelen met de kleuters uit de andere klassen. Het was wel  wat fris buiten mits de zon niet scheen. Maar dit konden we makkelijk oplossen door buiten te spelen met onze jas aan! De kleuters konden kiezen tussen een grote variatie aan activiteiten. Bij juf Axelle konden ze een spel spelen waarbij ze een koe melkten en konden ze letters maken met maïs. Bij juf Camille konden ze met echte bakstenen bouwen en een parcour afleggen met een stok en balletje. Bij juf Chelsey konden de kleuters dieren uit de onderwaterwereld vissen en een aantal werpspelletjes spelen. Bij juf Britney konden de kleuters een telspel met groenten spelen en in de bak met aarde en (valse) kriebeldiertjes spelen. Bij mij (juf Nora) konden de kleuters krijten en vervolgens met verfborstels en water eroverheen gaan waardoor ze konden schilderen. Ook konden ze een waterspelletje spelen waarbij ze hun potje volledig gevuld moesten krijgen met water.

Donderdag gingen we samen met beide derde kleuterklassen op uitstap naar de moestuin! Hier werden de kleuters verdeeld in vier groepen en schoven ze telkens door naar een andere activiteit. Samen met juf Galine haalden de kleuters het onkruid weg uit de moestuinbakken. Bij juf Veerle zochten de kleuters kriebeldiertjes in de moestuin en konden ze deze in een loeppotje stoppen om deze goed te kunnen bekijken. Bij juf Britney plukten ze munt uit de moestuin en maakten ze verse ice tea. En bij mij hebben we erwtenplanten, tomatenplanten en één courgetteplant in de moestuin gezet. Hierbij was het belangrijk een stok te gebruiken om voldoende plek tussen iedere plant te laten. Wanneer de erwtenplanten in de grond zaten stopten we een grote, lege 5l waterfles rond ieder plantje. Dit doen we zodat de ongewenste dieren zo min mogelijk bij de plant kan komen en dat ze niet opgegeten worden.

Net voor de speeltijd kwamen we terug aan op school en aten we buiten in het zonnetje onze koek op. Na de speeltijd voerden we een terugblikmoment uit in de kring waarbij we nadachten wat we deze week allemaal hebben gedaan en maakten een bijpassende tekening in het themaboek.